Unghästen 

Viktiga egenskaper för en hopphäst

Hästen ska ha ett bra rörelsemönstret......hästen ska lätt kunna öka minska, korta och länga sig. Viljan i hästen är mycket viktig...har den en positiv syn och anda och är arbetsvillig.

Hästen ska ha bra grundgångarter. Hästen ska kunna gå att påverka och vara en flexibel häst. Hästen ska ha det lite i sig, annars har du ingen bra grund att börja med.  Galoppen är viktig att hästen ska kunna komma fram OCH tillbaka!  En häst måste kunna lyssna på skänkel, man ska inte behöva knixa ner med starka bett och annat.

Spänst och spänning....hårfin skillnad men HELT olika resultat!  Spänn av innan du går in på bana eller ska utföra något! garanterat bättre resultat. 

Härstamningen är givetvis en bidragande faktor för att kanske hitta en bra häst.... MEN pappret vinner man inte på! det finns många trevliga hästar med okänd härstamning och enorm kapacitet iallafall. Många kanske kommer ihåg Jappeloup.... korsning fullblod/travare som endast var 1.57 cm hög men hoppade i världseliten i många år helt enastående!

All avel blir inte grand prix hästar även om stamtavlan är det bästa!

En bra häst förutsättningar:
-Bra galopp
-Bra språng/kapacitet
-Rätt extriör
-Bra ansatt huvud
-Bra temperament

Att hästen har:
-Lydnad/Fokusering
-Kondition
-Smidighet
-Styrka
-Spänst
-Teknik

Att föda upp en häst och matcha fram den på rätt sätt kräver mycket kunskap och tålamod. Man bör vara en van och rutinerad ryttare/hästmänniska föratt ta hand om en unghäst och för att senare rida in och få fram en bra och stabil häst.


Många små misstag som man lätt kanske gör, för man inte haft unghäst innan, kan ge stora problem senare.
Därför är det bra att tänka efter noga om man har tid o kunskap att utbilda en unghäst. Ta gärna hjälp av någon erfaren unghästutbildare. Det är samtidigt en väldigt trevlig upplevelse att forma sin häst från början och se allt de lär sig
och hur det utvecklas.

Äldre rutinerad häst gör ofta rätt även om ryttaren inte ger riktigt rätt signaler men den unga hästen skall lära sig och
då är det inte så lyckat om ryttaren inte kan sina saker.

En grundregel vid all hantering av unghästar är STRESSA ALDRIG det ger mer negativa saker än positiva om hästen
inte gör rätt är det oftast för att han inte förstår och då får man förklara tydligare eller ta hjälp av någon som kan.

Köper eller har du en unghäst tänk på att ha korta pass och bibehålla lekfullheten hos hästen och så villigheten och arbetsviljan inte tar minskar eller försvinner.

Låt  inte hästen jobba för länge på samma sak, unghästar tröttar fort och de behöver inte finslipa sina kunskaper
utan bara klara av det och tycka att det är roligt.

Det är mycket bra att ta hjälp av en erfaren person som kan hjälpa till i början om man inte själv har den erfarenheten,
det har man ofta igen senare, för gör du fel så uppstår det lätt problem på ett eller annat vis, och det vill man ju helst inte!!

Här nedan kommer lite diverse tips.....generella tips och det finns givetvis undantag på allt beroende på individen, hästar är ju
inga maskiner! Det som fungerar på en, fungerar kanske inte på nästa, och saker tar olika långt tid beroende på vilken häst
du jobbar med!

Första hoppningen

Börja enkelt! Håll övningarna på låg nivå för att förtroende för hoppning,  man ska inte börja med för svåra övningar då tröttnar hästen fort.
Låt exempelvis  hästen trava över cavaletti för då lär han sig var han sätter sina ben och se vad han har framför sig han lär sig också avstånd till hinder. Om hästen vägrar GÅ EJ FÖRBI HINDRET utan lägg en volt och kom igen med kraftigare drivning, lägg ner översta bommen om du har höjt hindret något. När hästen hoppar ge mycket beröm. 

OBS !! Var noga så att du inte rycker hästen i munnen när du hoppar hästen ser detta som en bestraffning. Om du har tendens till att göra detta ge hästen då friare tyglar i språnget så att han kan arbeta rätt med huvud och hals.
Många ryttare drar tillbaka handen precis i hoppet för "hjälpa till och lyfta"-känsla... se upp så det inte händer!!!

Även om du har en unghäst som du känner lärt sig snabbt och hoppar bra och "gör allt rätt" ...så håll nivån lagom hög en tid framöver iallafall. Skynda långsamt! Har man för brått med svårighetsgraden och höjden på hinderna får man 99% av fallen bakslag och får börjar om igen, kanske pga hästen börjat stanna, vägra eller hitta på annat hys, saker som kan vara svåra att rätta till senare. 

 

Variera ridningen.

Ta med unghästen ut på saker försök gärna variera träningen mycket i början. Ex ta med hästen till stranden, skogen eller kanske to m ut på tävling även om ni inte skall tävla om ni åker med annan häst.  Att vänja hästen vid nya olika situationer är viktigt för att då blir det nya och okända för hästen inte så skrämmande. Det kommer att bli lättare för hästen att finna sig till rätta i ovana situationer. 
Vissa hästar bryr sig mindre om nya platser och saker än andra, så det är mkt individuellt.

I dessa situationer kommer hästen att bli stressad och dess primära instinkt kommer att aktiveras nämligen att fly. Denna instinkt har präglat hästen i årtusenden och vi skall inte  tro att den försvinner bara för att vi sitter upp. 

Det är viktiga att vara LUGN men BESTÄMD det är viktigt att genomföra det man startat Tex. att gå i vattnet på stranden. Men det får givetvis inte ske på ett sådant sätt att hästen eller ryttaren riskerar att komma till skada. Om man har sådana besvär bör man vända sig till fackman eller ridinstruktör.

Ett tips är att stiga av hästen och gå före men akta så att hästen inte stiger på dig när den väl "går i vattnet","hoppar över diket" eller vad ni nu skulle göra. Visa att det inte är så farligt som hästen kanske tror.

Många hästar idag åker endast transport när de ska till veterinär eller tävling...... men åker du ut på andra "trevligheter" förknippar inte hästen åkandet bara med "jobbigt" eller stressande moment!

Skanörs strand 2003 Anna o Gato

Please download Java(tm).

Inridning

Att rida in en häst bör bara utföras av en erfaren ryttare eller under erfaren handledning. Man kan skada sig ordentligt för att man gör fel eller har otur. Man skall alltid vara två eller ha någon i närheten som kan hjälpa dig om du blir skadad. 

Tyvärr köper många oerfarna ryttare unghästar pga priset är givetvis billigare. En färdig erfaren häst kostar pengar. Men i slutändan kan det vara värt för orutinerade ryttaren.

De flesta halvblodshästar bör man rida in i tre års åldern då har muskulaturen och benstommen utvecklats så mycket att den väl klarar påfrestningarna av ryttarens tyngd. Dock lite beroende på hästens kropp och hur det växt. Stor hästar som växer mycket får man vänta lite med och ta lugnar för de ska hålla.

Detta betyder inte att man inte kan göra förarbete som att vänja hästen vid sadel och träns. Detta ska göras i lugn och ro, utan att stressa hästen. Gör det gärna i inhägnat område, typ paddock eller ridhus.  

Allt arbete med unghästar skall göras lugnt men bestämt, om du är lugn blir hästen lugn och tvärt om.

Tänk på att ha korta pass och bibehålla lekfullheten hos hästen och så villigheten och arbetsviljan inte tar minskar eller försvinner.

Inridningen

Första steget: Man bör vänja hästen vis sadel och träns så detta inte är någon nyhet. Med denna utrustning kan man longera hästen eller bara gå ut och promenera en sväng för att hästen inte skall tycka det är alltför obehagligt. Man märker när hästen slappnar av och inte bryr sig så mycket om utrustningen. Först då bör man börja tänka på fas två.

Andra steget: Under fas 2 skall man vara två personer som hjälps åt. En person håller hästen den andra ställer sig på en pall vid sidan om hästen, detta för att vänja hästen vid att "något sticker upp" från deras rygg normals sett hade detta satt igång hästens flykt instinkter. Personen på pallen skall klappa och tala lugnande med hästen tills den är helt lugn.

Tredje steget: En person kan nu kan nu lägga sig över sadeln  från samma sida som du sitter upp, hästens vänstra sida (lägg dig inte så långt över så du lätt kan ta dig av om hästen hoppar iväg). Den andra personen ställer sig på hästens vänstra sida och börjar leda hästen framåt, gärna på liten mindre volt till vänster. Skulle hästen börja hoppa och bli vild har du lättare hålla i vid böjd hals på liten volt och det är mindre risk den skuttar iväg.  Vill hästen inte gå förflytta då i en liten cirkel till vänster för då tvingas hästen flytta frambenen..

Fjärde steget:  När hästen är lugn i fas 3 kan man försiktigt lägga över benet  och ta stigbyglarna (gärna långa läder så man ha chans ställa sig upp i sadeln) fortfarande framåtlutad. Försiktigt kan man nu resa sig upp klappa och beröm hästen mycket under hela tiden.

Femte steget : Nu är hästen lugn när du sitter på. Du kan då försiktigt börja byta gångarter (skritt, trav och galopp) och lära hästen svänga och stanna.

Nu är inridningsfasen avklarad då börjar inskolningsfasen, då man lär hästen att arbeta tillsammans med ryttaren och att tolka hjälperna rätt, ta gärna hjälp av erfaren unghästutbildare. Skynda långsamt brukar löna sig.

OBS All inridning medför en viss risk och kan vara fartligt, och sker på egen risk. Använd ALLTID HJÄLM och  skyddsväst, en dyr investering men väl värt pengarna om det händer något.

Fånga en häst

Du skall ta in hästen, den sliter sig och springer i väg. Är detta bekant läs detta för några tips :  

Hästar är flykt djur sen urminnes tider och i farliga/hemska situationer ligger det i häst

Att jaga din häst är det bästa sättet om du INTE vill få tag i din häst. Dessa tips som omnämns här fungerar kanske inte på din häst men kanske på någon annans, det är väldigt individuellt.

Ett bra tips är att alltid vissla på dina hästar när de skall in och få mat då förknippar de din vissling med mat.

Mat

Är ofta väldigt bra ta en hink med havre och gå lugnt ut till hästen. När hästen stoppar huvudet i hinken knäpp på ett grimskaft underifrån så hästen inte ser grimskaftet. Vissa hästar bryr sig inte, men andra är väldigt sluga och sticker så fort de ser grimskaftet.

Ta in de andra hästarna

Hästen är ett flockdjur och är ofta väldigt beroende av sina kompisar så tar man in dem så tycker hästen inte det är så roligt att vara ute själv.

Vänd ryggen mot

Om du står relativt nära kan det hjälpa att vända sig om eller sätta sig ner med ryggen mot hästen. Detta kan göra hästen nyfiken så den kommer fram. Ta inte hästen omedelbart utan låt den lukta på dig ta den sen försiktigt.

Jaga och springa efter hästen förrvärrar saken och du får aldrig tag i hästen.

Lasta

Att lasta en häst i transport kan vara svårt om den inte vill. Ofta beror detta på en tidigare dålig upplevelse eller orutin. Många förare kör tyvärr för fort med hästarna i transporten och det kommer hästen ihåg.

Innan ni kör en häst, prova själv och stå i transporten när någon kör....... det är väldigt svårt!Vad skall man då göra ?

Ha helst en ljus och stor transport om möjligheten finns.  Lugn och tålamod, det fungerar garanterat bäst, inget skrik och piskande. Visa hästen att det inte är farligt och att det inte ska förknippas med stress, piska och linor och annat hemskt. En unghäst som aldrig sett en transport måste visas att det inte är farligt, ha gärna lite hö i ett hönät framtill. Tuggreflexen har en lugnande inverkan på hästen, det kan räcka med två strö!
Det gäller att läsa av sin häst. Vissa hästar kan ju vara rädda, vissa bara retas och trillskas, men ofta grundar de olika beteende på att något hänt tidigare.

Vissa hästar är extremt svårlastade, ta gärna hjälp av någon som har erfarenhet att mkt svåra hästar.

Man kan göra lite småövningar innan lastningen, så hästen har förtroende för sin ledsagare. Nyligen såg jag Kelly Marks genomföra övningar på en mkt svårlastad häst. Gå igen om en L:formad formation av bommar på marken, backa igenom, om och om igen.  När den övningen var genomförd och hästen följde/stanna/lyssnade gjorde hon stanna/gå övnignarna närmare och närmare transporten och till sist upp i transporten. Se gärna mer på http://www.montyroberts.co.uk/

Har man kontroll på hästens ben har man kontroll på hästen.

När en sådan övning inte hjälper, tog hon små väggar till hjälp som två personer gick sidan om och bakom hästen, det kände lite tryck, av dött ting bakom sig. Man kan parkera transporten nära en vägg så man har lite stöd från den sidan.

Longerlinor: VARNING

En vanlig företeelse man ser är att folk plockar fram två longerlinor och börjar dra. Detta är ett säkert sätt för det finns ingen risk att bli sparkad men det är inte så effektivt i det flesta fall..
OBS
longerlinor av nylon (som hundkoppel) får absolut INTE användas för om hästen drar iväg kan man skada händerna ordentligt och
göra brännskador på hästens ben!!!!

Detta görs på rätt sätt genom att fästa linorna i transportens sidor, korsa linorna bakom hästen och dra. En man håller i grimskaftet och styr han skall inte dra detta förstärker hästens motvilja ännu mer. 

Ingen metod är universell, man måste prova sig fram vilket som passar dig och din häst bäst, kanske är det rentav linor! Kom oxå ihåg att desto oftare man åker men hästen desto lättre blir det. Åker hästen en gång vartannat år, kan det krävas lite tålamod.

OBS. Vid all lastning skall man vara väldigt försiktig man kan skada både sig själv och hästen om man är oförsiktig. 

Kom ihåg....KÖR SAKTA MED HÄSTEN I TRANSPORTEN. 
Prova gärna en åktur i hästtransporten, det är svårare än vad man tror och stå där

 

Löshoppning

Att löshoppa är något som är bra för alla hästar. En skicklig person lär  hästen hoppa rätt på löshoppning genom rätt upplägg.
Många hästar sätter ju en rasande fart runt arenan och många fall tror personerna nertill att man ska mana på hästen "för att
få in den i fållan"..... jaga inte på för mycket!!!!!!

Det man inte får göra är att skrämma hästen för hästen skall inte vara rädd för det man skall göra. Man kan behöva "hjälpa" den lite på traven för att se att det inte är något farligt.

Det man skall göra är att bygga upp en lång "passage" som man släpper in hästen i lämpligt är att använda långsidan på ett ridhus och sen hinderstöd och bommar parallellt som ligger på ca 120 cm så att det bildar en gång längst en långsida.

Led hästen igenom utan något hinder.

Lägg några bommar på marken låt hästen själv trava igenom hjälp hästen igenom genom att smacka
eller vifta eventuell med longerpisk om den försöker vända.

OBS det är mycket viktigt att ta tid på sig och arbeta lugnt och metodiskt och att inte jaga hästen igenom får då kommer den inte att hoppa rätt.

Lägg därefter upp ett litet kryss och låt hästen hoppa över

Man kan sätta två hinder på rad ett litet kryss och eventuellt en liten oxer med ett eller två jämna galoppsprång i mellan. Syftet med krysset är att hästen skall komma rätt på hinder två. Man kan även lägga galoppbommar framför krysset för hjälpa hästen komma rätt.
Bra hjälp om hästen rusar på för mycket framåt.

Med en mer skolad häst kan man bygga upp stuts eller olika hinder kombinationer för effektivare träning. Vanligast övningen är en galoppbom följt av ett kryss, ett galoppsprång i emellan och en oxer.

Löshoppningen är till för att utbilda hästen att använda rätt teknik och lära sig att se avstånd därför skall man alltid använda markbom på hinder. En markbom är en bom som ligger på marken vid hindrets "fot" för att hästen ska kunna bedöma avståndspunkten till hindret.
För att hjälpa hästen lägger kan man lägga den någora centimeter ut istället för rakt under bommarna som utgör hindret.

"En häst har bara ett visst antal höga hopp i sig" är något man bör vara medveten om det är trots allt ett halvt ton häst som skall fångas upp av hovar, ben och leder. Det är stor skillnad på påfrestningen över ett 1.50 hinder som över ett en meters hinder. Mycket av hoppträningen kan ske på låga höjder eftersom hästhoppning är en tekniksport. Många internationella tävlingsryttare hoppar bara sina hästar på högre höjd på tävlingar för att spara dem.