Hästens olika sinnen och reaktioner-Hantera häst på ett säkert sätt

 

Hästen är ingen maskin och kan reagera mycket olika beroende på individ och situation. Det är viktigt att hantera hästen så att den inte skadar sig eller personer runtikring, eller ryttaren.

Vad ska du kunna göra med hästen?

Rida
Köra
Leda
Lasta
Tömköra
Longera
Få på utrustingen
Passera "otäcka" föremål
Binda upp/stå still
Flytta hästen på begäran
Klippa
Sko, verka (hovslagarens arbetsuppgift)
Avmaska
Rykta, tvätta
Lägga om bandage, medicinera och ge sprutor vid behov.
Rycka manen
mm mm.............

Allt det här och mycket mer ska du kunna göra med din häst.
Hoppa inte över att lära dig enkel grundhanteringen den är mkt viktig, börja så tidigt så möjligt med din häst alt föl. 
Vänta inte för länge med ett föl att hantera och vänja vid människan och beröring. Har sett fall där ägaren/uppfödaren väntat till "fölet" blivit 2-3 år och SEN ska försöka hantera, bilda upp etc... och det är ofta mycket svårare om inte hästen alls blivit hanterad av en människa lite tidgare. 

Hur lär man sig då grundhantering?

Tålamod är grundregel. En häst kanske förstår direkt och upplever ingen fara, en annan blir mkt rädd och osäker och reagerar annorulunda och då måste du vara tydlig med vad du menar och vad du vill att hästen ska göra och få den att slappna av, ta det lugnt o ha tålamod så hästen förstår vad du vill!

Umgås mkt med hästen för att lära dig uppfatta varje individs reaktioner, och samtidigt skapa ett förtroende mellan häst o människa. Flertalet tester visar att hästar som tvingas, piskas i övermått int blir riktigt lika bra o avslappnade som de som "är med på noterna" och själv vill göra saker och ting av egen vilja. Givetvis finns det lite mer envisa hästar så det gäller vara vänlig men bestämd för det är stora djur med mycket power i sig. 

 

Var ska jag börja?

Att kunna vidröra och leda hästen och att kunna binda upp hästen
är en grundförutsättning för att kunna komma vidare med hästen. 

 

Hästens beteende och språk

Hästen har fem sinnen, dessa är.

Synen
Hörseln
Lukten
Smaken
Känseln

Dessa fem sinnen styr alla hästars olika beteenden, vi måste veta vad dessa innebär för att lära oss tala hästars språk.


Synen: För att hästen ska kunna se föremål på olika avstånd har den en näthinna som är placerad snett i förhållande till linsen. När den betar kan den se i alla riktningar, framåt, åt sidan och bakåt mellan benen.


Placering: Ögonen sitter på var sida om huvudet vilket innebär att det ena ögats bild är helt olika det andra ögats. I hjärnan kombineras dessa till en platt bild, i mitten finns ett litet tredimensionellt fält. Ädlare raser som har en flatare panna har lättare att se framåt.


Djup och avstånd: Den förmågan är inte medfödd utan utvecklas genom erfarenhet och övning. (Tar ibland flera år). Storlek och form Måste även det förvärvas genom erfarenhet.
Färgseende: De fyra grundfärgerna gult, grönt (ser dom bäst) blått, rött i nämnd ordning, annars i gråskala.


Mörkerseende: Från klart ljus in i mörker tar mörkertillvänjningen (sk. mörkeradaption) ca 1 tim. Att tänka på vid lastning in i transport som ej är upplyst inuti den blir då bottenlös för hästen som lätt får panik.

Hörseln: Hästen kan uppfatta tonhöjder över mänsklig nivå, den lyssnar till ordets "ljudmelodi" och tonfallet. Alla hästar reagerar på mänskligt tonfall, utan att veta det avslöjar vi vår sinnesstämning så fort vi yttrar oss.Lukten: Har ett gott luktsinne, flertalet hästar kan skygga tvärt för lukten av svin och älg som i urminnet betyder fara. En hingst kan känna lukten av brunstigt sto på nästan 1 km.


-En klok häst går mot vinden på okänd mark.

-Ny häst i stallet måste acklimatisera och få "rätt" lukt innan den blir rangordnad och upptagen i flocken.
-Lukt har stor betydelse när hästar ska lära känna varandra, att lukta noga på andedräkten är en hälsningscermoni med okänd, doften förs sedan vidare till minnescentrum i hjärnan där den förvaras till nästa gång man ses.
-Välkänd och omtyckt lukt kan lugna i otrygga situationer.

Hästar emellan hälsar ju ofta på varandra genom att nosa på varandra. Får en häst tillfälle vill den ju gärna nosa på människan och känna lukten! 

Själv händer det ibland att jag oxå nosa/blåser väldigt nätt tillbaka och på så vis hälsar på hästens vis. 100% av gångerna får jag en nosning/blåsning tillbaka. Önskar man hade vetat vad hästen "sa" i det ögonblicket..men tyvärr är det ju inte så fint!!Smak: Hästen kan skilja på fyra smaker beskt, sött, salt och surt.

Känseln: En häst använder munnen, manken och hovarna för att känna.
Känselhåren runt munnen är en extra förstärkning.
Hudens känslighet förändras med erfarenhet vilket märks i samband med inlärning. Alla tankar, infall och önskningar som passerar hjärnan hos ryttare, skötare kan "smitta" genom ofrivilliga kroppsrörelser till hästen och kan göra den t.ex. osäker.