Kolik

Kolik är ett samlingsnamn för magont hos hästar och det kan bero på lite olika saker. Symptomen på kolik är att hästen är orolig, skrapar med frambenen, vill rulla sig, eller verkar slö och ovillig. Om den får riktigt ont, som vid t ex tarmvred så kan den kasta sig och det kan bli riktigt dramatiskt och otäckt. 
Om din häst visar symptom på kolik så börja med att ta tempen på den för att se om den har feber. Har den feber kanske koliken är ett sekundärt problem orsakat av stress för att hästen är sjuk, förgiftad eller lider av något annat invärtes problem.

Tarmvred
Om hästen får kolik så se till att hålla igång den så att den inte får chans att rulla sig. När hästen rullar sig kan nämligen en tarmomvridning ske, och då vrids tjocktarmen om sig själv och hästen får enorma smärtor då foderpassagen stryps. Det är detta som kallas tarmvred och kan leda till döden om inte hästen får snabb hjälp av veterinär. I vissa fall kommer tarmen rätt av sig självt när hästen är i rörelse. Gör den inte det måste man öppna buken under narkos, och detta är inte bara kostsamt utan också riskabelt och det är inte helt ovanligt att opererade hästar får nya tarmvredsanfall senare. Har din häst ett misstänkt tarmvred så är det bråttom att ringa veterinären, och denne får då ta ställning till ifall behandling kan klaras av på plats eller om hästen måste transporteras till djursjukhus.

Förstoppning
Att hästar blir förstoppade är ganska vanligt. När fodret inte kan passera normalt genom tarmen börjar det göra ont och hästen får kolik. I regel räcker det med att man rör på hästen ordentligt. Om man leder den brukar koliken släppa efter någon timme, men var noga med att observera hästen i boxen sen så att den inte får nya symptom. Om koliken inte släpper av sig självt inom 1 timme ca så ring veterinären. Kontrollera också ifall hästen har släppt någon avföring, och om den inte har det så rör på den igen.

Gaskolik
Hästar som äter dåligt foder, mögel eller ibland sumpväxter kan få gasbildning i tarmen och det bildas så mycket gas att tarmen spänns ut och hästen får svåra smärtor. Samma sak gäller här, att röra på hästen så magen kommer igång och hästen får ut fodret och gasen i tarmen. Om du misstänker gaskolik kan du lägga örat mot hästens sida och knacka lite med två fingrar på buken. Om det finns mycket gas i tarmen hörs ett lite "metalliskt" ljud, nästan som om man slår på en tom tank. Som grundregel vid kolik ska du alltså hålla hästen i rörelse, och om koliken inte släpper eller förvärras så ring veterinären. Denne kan i regel göra en akut behandling och en bedömning ifall hästen måste ha vidare vård. Om koliken släpper så måste du ändå observera hästen det närmaste dygnet så den inte får återfall.

upp