Mugg

 

Mugg är ett annat ord för inflammation i karleden och orsakas av en allergisk reaktion av något slag. I hästars miljö finns det mkt olika bakterier som kan framkalla och orsaka svårläkta sår hos din häst.

Hästar med vita ben är känsligare och drabbas oftare av mugg än vad hästar med mörka ben gör.  Vanligast är att hästarna får mugg när det är blött och kallt ute, men en del hästar får också mugg som en slags "solallergi" på sommaren.

Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden. Ibland uppstår värme, ömhet och svullnad. På opigmenterade vita ben kan man också ibland se en rodnad i huden.

Viktigt!!!

Det finns ingen egentlig medicin mot mugg, men man kan förebygga och underlätta när det väl kommit.

Håller karlederna mjuka och fuktiga. Ett så utsatt område måste hållas ordentligt elastiskt. Kan även med fördel användas på sårkanter för att förhindra torra och långsamläkande sådana. Hud och Karledsalva är helt fettfri.

Den höga vattenhalten i produkten gör att kroppen lätt kan ta åt sig vätskan och därmed göra huden mjuk och följsam. Krämen har också Urea som är en högklassig mjukgörare.

Mugg är en hudinflammation i karleden som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och känslig. Man ska alltid hålla sin häst ren och speciellt viktigt är det i ben/hov regionen... Det kan vara svårt med leriga hagar och annat. Spola då gärna av benen på hästen innan den sätts in i boxen.  Småsår uppstår lätt och de angrips av bakterier och då uppstår en infektion.

Om infektionen sprider sig längre upp på hästens ben kallas det rasp.

Symptom på mugg
Är sårskorpor i karleden och värme och svullnad. Rodnad ömhet  runt karleden,  hälta förekommer eftersom huden blir väldigt oelastisk och stramar när hästen går!

Vita ben tenderar att drabbas oftare än svarta och det finns flera olika faktorer som kan påverka utvecklingen av mugg. Vanligast är att hästarna får mugg när det är blött och kallt ute och går i leriga hagar och benen inte blir rengjord. Vissa hästar får också mugg som en slags "solallergi" på sommaren. Då är Helosan Sol ett bra extra skydd för undvika detta.

Mugg kan även uppstå pga foderkänslighet, ex have. Prova då att ta bort fodret under en period.

Undvik att tvätta i onödan. Vatten är muggens bästa vän och det är bättre att smörja med en fet salva än att tvätta. Leriga hagar är därför inte nyttigt för hästen, men ibland speciellt vintertid  svårt att undvika. Tvättar man för mkt så försvinner kroppens naturliga försvar mot infektioner.

Om man använde liniment kan det hända att man spiller ner och får det i karleden och det kan då reta den känsligare elastiska huden som sitter där! var försiktig.  Skav av boots är en vanlig orsakt till såriga karleder och gör då så att bakterier kan utvecklas och få fäste bättre där.

Det finns några saker man kan prova att badda på, och ibland hjälper det med Fucidin, som är ett medel för att ta bort öronsvamp hos hundar. Detta medel är dock receptbelagt så du måste rådfråga din veterinär.

Var dock försiktig så att du inte överdriver och retar huden ännu mer. Det finns också specialsalvor som innehåller zinkpasta och socker som gör att bakteritillväxten hämmas.

Muggen vätskar sig och torkar och spricker om vartannat, vilket gör ont! Håll därför karlederna insmörjda om problem uppstått, innan du rider så att huden är mjuk och elastisk och inte stramar när du sen rider. Vintertid är saltade vägar ett problem för en häst med mugg,  var noga med att spola rent benen efter ridpasset om du har varit ute på saltade underlag. Spola av hästens ben om du vet att hästen gått där det saltats!


Hur gör jag för förebygga?

Häststens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför bättre skydd.

Många hästägare klipper bort hovskägget på sin häst för att de tycker att det är lättare att hålla rent i karleden och för att en välfriserad häst ger ett bättre intryck. Men det är en smaksak. Antingen låter man hovskägget vara kvar för att skydda, eller så klipper man bort det och håller rent själv. Vad man än väljer så är det viktigt att varje dag känna efter mugg i karleden.
Opigmenterade, tecknade ben, det vill säga vita ben, är extra känsliga för mugg.

Miljö
Ofta är leriga hagar en vanlig orsak till mugg. Öppningen till hagen är oftast det mest utsatt stället och där många hästar kanske gärna står. Lägg gärna lite tid på göra rent där eller lägg på sand. Man kanske inte har något alternativ till att släppa sin häst i en lerig hage!!

Det är då mycket viktigt att man får bort leran från karlederna så fort som möjligt. Det bästa är om man kan spola av benen när hästen kommer in från hagen, så att karlederna är rena och torra under natten.

God boxhygien är viktigt för att hästen inte ska få mugg. Bädden bör bli rengjord ordentligt minst en gång om dagen om hästen går i hage på dagarna och minst två gånger dagligen om den står inne hela dagen, till exempel på grund av boxvila ordinerat av veterinär.

Foder
En allergisk reaktion från foder eller strö kan ge upphov till mugg. Det kan vara svårt att förutspå, men är bra att veta om man inte hittar någon annan orsak. Oftast visar sig allergiska reaktioner på flera sätt.


Egen behandling

Salicylsyraevaselin och Celestan salva använder jag själv, och det har fungerat mkt bra, 2-3 dagar så har muggen försvunnit. 

 

Mugg kanske verkar som en liten sak men kan utvecklas till lymfangit och kan bli kronisk. Går det för lång tid utan att muggen försvinner så kontakta din veterinär.

Veterinären undersöker hästen och sätter vid behov in behandling med någon typ av antibiotika. Det kan vara antingen i form av en salva att smörja direkt på den förändrade huden.

Om hästen fått lymfangit, brukar även behandling med antiinflammatorisk medicin sättas in.
Veterinären  tar ibland prov för att få fram orsaken till muggen och kunna sätt in rätt typ av antibiotika.
När hästen fått mugg gäller det att undanröja orsakerna. Har hästen väl haft mugg så får den det lätt igen.

AE