Nosgrimma

 


 

 

 

 

 

Engelsk nosgrimma. En engelsk nosgrimma spänns en bit ovanför bettet och är en ganska mild nosgrimma. Den hindrar visserligen hästen från att gapa alltför mycket, men inte alls på samma sätt som exempelvis den hannoveranska nosgrimman eller aachennosgrimman

Tillpassning: Minst ett finger ska få plats mellan nosgrimman och den nedre delen av hästens ansiktsben. Ett finger ska också få plats mellan nosgrimman och hästens ansikte - hela vägen runt.

Pullarnosgrimma. En pullarnosgrimma är utformad för att hindra hästen att pulla (dra iväg). Den används också mycket på galopp- och fälttävlanshästar eftersom den sitter så högt att den ger hästen fria luftvägar.

 

Tillpassning: Det är viktigt att den lilla lädercirkeln, där remmarna korsar varandra, ligger mitt på nosbenet. Den övre remmen ska spännas precis nedanför ansiktsbenet. Precis som med de flesta andra nosgrimmor ska man kunna få in ett finger mellan remmarna och hästens käke.

Aachennosgrimma. Aachennosgrimman är en kombination mellan en engelsk och en hannoveransk nosgrimma. Den har både en rem som går över och en rem som går under bettet. Den hindrar hästen helt från att gapa

Tillpassning: Den övre remmen passas till på samma sätt som den engelska nosgrimman. Tänk på att inte dra åt den undre remmen för hårt.

Hannoveransk nosgrimma eller remontnosgrimma. Remontnosgrimman spänns nedanför bettet. Den används ofta på unghästar för att den uppmuntrar hästen att hålla tungan under bettet och hindrar den från att gapa. Remontnosgrimman ska visserligen sitta lägre än den engelska nosgrimman, men får inte på något vis hindra hästens andning.

 

Tillpassning: Den hannoveranska nosgrimman får inte spännas för lågt eftersom den då kan påverka hästens andning. Räkna med minst sex centimeter ovanför näsborrarna och du ska kunna få in ett finger mellan grimman och hästens ansikte.